Tyttö ja poika istuvat aurinkoisesti hymyille bussin kyydissä aurinkolasit päässä.

Nyssen vuosi 2023

Vuosi 2023 oli Nysse-liikenteessä vahvan kasvun vuosi. Matkustajamäärä kasvoi vuodesta 2022 lähes kahdeksalla miljoonalla nousulla 50,4 miljoonaan nousuun. Kasvua oli huikeat 18 prosenttia. Vuotuisen 50 miljoonan nousun lisäksi ylitettiin ensimmäistä kertaa päivittäisen 200 000 nousun rajapyykki.

Vuoden 2023 nousijamäärä oli meillä 22 prosenttia suurempi kuin koronapandemiaa edeltäneenä vuonna 2019. Helsingin ja Turun seuduilla oltiin vielä viime vuoden osalta miinuksella vuoteen 2019 verrattuna.

Keskeisiä tapahtumia

Nysse-liikenteessä ylitettiin  ensimmäistä kertaa 50 miljoonan matkustajan raja.

Ratikkaliikenteen osuus Nysse-matkoista oli 29 %, yhteensä 14,7 miljoonaa matkaa.

Sähköllä liikennöitiin yhteensä 19 % Nysse-liikenteestä.

Nyssen reittiopasta käytettiin vuoden aikana 5,9 miljoonaa kertaa.

Matkustajamäärä nousi 42,6 miljoonasta 50,4 miljoonaan

Subventioaste oli 42,5 prosenttia

Linjakilometrejä ajettiin 25,1 miljoonaa

Kausilipuilla tehtiin nousuista 53 prosenttia

Lipuista myytiin Nysse Mobiilin ja Nella.fi:n kautta 55 prosenttia

Tyttö pinkissä pipossa ja kaulahuivissa katsoo puhelinta ratikassa.

Asiakastyytyväisyys kasvoi

Liikennevälineissä toteutettava asiakastyytyväisyystutkimus toi hyviä tuloksia kertomusvuonna: asiakastyytyväisyys nousi niin bussien, ratikan kuin liityntäbussien matkustajien keskuudessa. Yleisarvosana Nysse-alueen bussilinjoille oli 4,2/5, ratikkalinjoille 4,5 ja liityntäbussilinjoille 4,3.

Bussiliikenteessä parhaimman arvosanan sai matkustamisen turvallisuuden tunne ja reitin sopivuus omiin tarpeisiin (4,4/5). Ratikkaliikenteessä parhaimman tuloksen saivat pysäkkien kunto ja aikataulussa pysyminen (4,7). Liityntäliikenteessä oltiin erityisen tyytyväisiä istumapaikkojen riittävyyteen (4,6). 

Kansainvälisessä Best-tutkimuksessa (Benchmarking in European Service of Public Transport) Nyssen suositteluhalukkuus oli kaikista tutkimukseen osallistuneista Euroopan kaupungeista paras. Nysse arvioitiin parhaimmaksi myös turvallisuuden, luotettavuuden, matkustusmukavuuden sekä joukkoliikenteen tarjonnan osalta.

Pihlajanmarjoja etualalla, bussi takana.

Nysse-liikenteen käyttövoimat

Bussiliikenteen päivitettyjen hankintalinjausten mukaisesti kaikissa uusissa hankintasopimuksissa hyödynnetään puhtaita käyttövoimia eli sähköä, uusiutuvaa dieseliä tai biokaasua,

Vuonna 2023 sähköllä liikennöitiin yhteensä 19 % Nysse-liikenteestä. Bussiliikenteessä sähkön osuus käyttövoimista oli 14 %. Uusiutuvan dieselin osuus bussiliikenteestä oli 3 %.

Fossiilisen polttoaineen osuus Nysse-liikenteen käyttövoimista pienenee vähitellen uusien kilpailutusten myötä. Viime vuonna osuus oli 78 %.

Talvinen ilmakuva ratikasta Hämeensillalla.

Talous ja tilastot

Vahva matkustajamäärän kasvu näkyi vuoden 2023 talouden toteumassa ennakoitua suurempina lipputuloina, mutta myös liikenteen lisäystarpeena voimakkaan kustannusnousun ohella. Toimintakate toteutui kuitenkin 1,2 miljoonaa euroa vuosisuunnitelmaa parempana. 

Toimintatuotot toteutuivat 7,4 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempana johtuen lipputulojen, seudun kuntien maksuosuuksien ja Kelan koulumatkatukilippuun maksaman tuen ennakoitua suuremmasta toteumasta.