Koronapandemian vaikutukset Nyssen palveluihin

Joukkoliikenteen liikennepalveluissa ei jouduttu koronapandemian vuoksi tekemään liikenteen vähennyksiä tai merkittäviä muutoksia.

Maaliskuussa koronatilanteen pahentuessa Nysse-liikenteessä otettiin käyttöön maskipakko, joka koski 12 vuotta täyttäneitä matkustajia. Ohjeistuksen mukaan maskipakosta saivat poiketa vain ne matkustajat, jotka eivät terveytensä vuoksi voineet käyttää maskia. Maskipakko oli lähinnä viestinnällinen toimenpide, sillä terveydellisistä esteistä ei vaadittu todistusta.

Kaikkiin linja-autoihin tilattiin maaliskuussa käsidesiautomaatit ja käsidesit. Huhtikuussa kaikki linja-autot desinfioitiin nanopinnoite-ruiskutuksin.

Linja-auton desinfiointi nanopinnoite-ruiskutuksella.

Huhtikuuhun suunniteltua Tampereen Ratikan avoimen koeliikenteen aloitusta jouduttiin siirtämään. Lopulta koeliikenne aloitettiin 10.5. rajatusti siten, että mukaan pääsi ennakkoilmoittautumisen kautta. Koeliikenne muutettiin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti täysin avoimeksi 24.5.

Maskipakosta luovuttiin heinäkuussa, kun Tampereen kaupungin häiriötilannejohtoryhmän arvion mukaan pakosta voitiin siirtyä vahvaan suositukseen koronatilanteen helpotuttua Pirkanmaalla.

Joulukuussa koronatartuntojen määrä lähti taas jyrkkään kasvuun, ja Nysse-liikenteessä palattiin takaisin maskipakkoon. Myös asiakaspalvelun asiakasmäärää rajoitettiin joulukuussa siten, että tilaan otettiin kerrallaan enintään 25 asiakasta.

Asiakkaiden ohjeistuksessa keskityttiin riittävän hygienian ja etäisyyksien ylläpitämiseen, käsien puhdistamiseen ja kasvomaskien käyttöön. Koronaohjeistusta oli muun muassa pysäkeillä, matkustamonäytöillä, Nyssen verkkosivuilla sekä reittioppaassa. Bussien ulkopuolelle kiinnitettiin maskin käytöstä muistuttavat tarrat. Terveysturvallisuustoimenpiteiden lisäksi asiakkaita ohjeistettiin välttämään käteisen käyttöä.